| | | | |
Highslide JS

Highslide JS

Highslide JS

Highslide JS

Highslide JS

Highslide JS
 

Βλάστηση - Χλωρίδα

Σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια του νησιού, εκτός από τμήματα της Β-ΒΑ πλευράς του, καλύπτεται από πεύκα.

Στη Β-ΒΑ πλευρά του νησιού υπάρχουν ελαιώνες και μερικά κτήματα με λεμονιές και πορτοκαλιές.

Στα οροπέδια του Πολυχρόνι και στα Παλάτια υπάρχουν συκιές, αμυγδαλιές και στις πλαγιές χαρουπιές.

Στο λεκανοπέδιο της Φούσας καλλιεργούνται ακόμα μερικά αμπέλια που βγάζουν το περίφημο φουσαΐτικο κρασί. Στα βόρεια της Φούσας, στα βουνά φύονται θάμνοι και φρύγανα, με επικρατέστερα τις βελανιδιές, σχίνα, μπρέτια και κουμαριές, ενώ στη χερσόνησο του Μπιστιού επικρατούν οι βένιες.


Πανίδα

Το γεωλογικό υπόβαθρο (ασβεστολιθικό), η φυσιογνωμία της χλωρίδας και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την διαβίωση στη περιοχή μεγάλης ποικιλίας ειδών χερσαίας πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Τα είδη που παρατηρούνται είναι λαγοί, αγριοκούνελα, ασβοί, σκαντζόχοιροι, χελώνες, ποντίκια και νυφίτσες.

Από ερπετά διαβιούν δενδρογαλιά, (δραγκωλιά), αστρίτης, σαΐτα, σπανίως οχιά. Συχνά βρίσκει κανείς σαύρες.

Από πτηνά υπάρχουν κοράκια, χελιδόνια, πετροχελίδονα, σπουργίτια, κουκουβάγιες, γκιώνιοι, μπούφοι, θαλασσοπούλια, αγροοπερίστερα, σουσουράδες, κεφάλες, κοτσίφια, κοκκινολέμηδες, καρακάξες και διάφορα ωδικά όπως σπίνοι, καρδερίνες και φλώροι.

Επίσης από τα αποδημητικά πουλιά που επισκέπτονται το νησί είναι τα τρυγώνια, ορτύκια, τσίχλες, μπεκάτσες, μελισσουργοί και συκοφάγοι.

Το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής είναι υγιέστερο από αυτό της Βόρειας πλευράς του Σαρωνικού και παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ποικιλία και πληθυσμού και ειδών.

Μεταξύ αυτών τα κυριότερα είδη που έχουν εντοπιστεί είναι: μαρίδα, σαρδέλα, αθερίνα, γαύρος, γόπα, παλαμίδα, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, μπακαλιάρος, κέφαλος, κωβιός, σκουμπρί, σαφρίδι, κολιός, σπάρος, γύλος, πέρκα, χάνος, σαργός, σκορπιός, λιθρίνι, στήρα, ροφός, σφυρίδα, συναγρίδα, λαυράκι, τσιπούρα, χταπόδι, σουπιά, σαλάχι, σμέρνα, μουγκρί, ζαργάνα και πολλά άλλα διάφορα είδη θαλασσινών.

Τελευταία, έχει αναπτυχθεί στη περιοχή και η οργανωμένη ιχθυοκαλλιέργεια. Σήμερα λειτουργούν ήδη πέντε μονάδες που εκτρέφουν λαυράκι και τσιπούρα με ικανοποιητική απόδοση.