| | | | |
 
 

Η μεσημβρινοδυτική παραλία του Πόρου είναι ομαλή, αρχίζει από το Σταυρό, φτάνει μέχρι τη δυτική προβλήτα του λιμανιού του Πόρου και έχει μήκος 1.020 μέτρα.

Η βορειοδυτική παραλία αρχίζει από τη δυτική προβλήτα του λιμανιού και φτάνει μέχρι τη διώρυγα του Προγυμναστηρίου και έχει μήκος 880 μέτρα.

Στην μεσημβρινοδυτική και στην βορειοδυτική παραλία είναι κτισμένη η πόλη του Πόρου.

Συνολικά οι ακτές της Καλαυρίας έχουν μήκος 39.825 μέτρα. Γενικά είναι κάπως απόκρημνες και βραχώδεις και στα δυτικά είναι πιο ομαλές. Οι ακτές σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια, όρμους και κόλπους.

Από το γεφυράκι του Προγυμναστηρίου μέχρι το ακρωτήριο "Μπουντούρη" (Κολώνες), η ακτή είναι ομαλή, γραφική και σχεδόν ευθεία.

Από το ακρωτήριο "Κολώνες" μέχρι το ακρωτήριο "Νέδα" η ακτή είναι ομαλή, γραφική και τα πεύκα φτάνουν μέχρι χαμηλά στην θάλασσα. 

Από το ακρωτήριο "Νέδα" μέχρι το ακρωτήριο "Ντάνα" η απόσταση της ακτής είναι 1900 μέτρα και ανάμεσα στους δύο κάβους σχηματίζεται ο όρμος Τερολιμάνι", που στην είσοδο του βρίσκεται μια βραχονησίδα η "Πέτρα". Στην άκρη του ακρωτηρίου "Ντάνα" βρίσκεται ο Φάρος του Πόρου που δείχνει την είσοδο για το λιμάνι του Πόρου.

Οι ακτές αυτές της Καλαυρίας μαζί με τις δυτικές και ΒΔ ακτές της Σφαιρίας και τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου σχηματίζουν τον κόλπο του Πόρου ένα από τα γραφικότερα, ασφαλέστερα και μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Χώρας.

Από το ακρωτήριο "Ντάνα" οι ακτές της Καλαυρίας είναι απότομες και φτάνουν μέχρι τον όρμο "Βαριανής "(Πυρκαλή), όπου στον μυχό του υπάρχει μια μικρή αμμώδης παραλία 200 περίπου μέτρων.

Από τον όρμο της Βαριανής οι ακτές είναι πάλι απότομες, παίρνουν βόρεια κατεύθυνση και φτάνουν στο ακρωτήριο "Αχέδο" (Μπίτσι). Το ακρωτήριο "Μπίτσι’’ είναι το βορειότερο σημείο του νησιού.

Σε απόσταση 1,5 ν. μιλίου από το ακρωτήριο "Μπίτσι" βρίσκεται το ξερονήσι "Πλατειά", πλούσιος ψαρότοπος και σε απόσταση 3,3 ν. μιλίων βρίσκεται το ξερονήσι "Πετροκάραβο".

Οι ανατολικές ακτές του ακρωτηρίου "Μπίτσι" είναι μάλλον ομαλές και κόβονται σε ακρωτήρια και μικρούς όρμους. Είναι τα γνωστά "Λιμανάκια", καταφύγια των ψαράδων στην φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Στην είσοδο του όρμου, που είναι ο πρώτος, ο μεγαλύτερος και ο ασφαλέστερος πριν το "Μπίτσι", υπάρχει ένα μικρό ξερονήσι που τον προστατεύει από τους βόρειους ανέμους, ονομάζεται και αυτό το ξερονήσι "Μπίστι".

Στη συνέχεια οι ακτές γίνονται απότομες και στα ανατολικά καταλήγουν στον όρμο της "Μπαρμπαριάς" (Βαγιωνάς), όπου τελειώνει και η χερσόνησος "Μπίτσι". Οι ακτές από το ακρωτήριο "Μπίτσι" μέχρι τον όρμο της "Βαγιωνάς" έχουν συνολικό μήκος 8075 μέτρα. Ο όρμος της "Βαγιωνάς" είναι ένας μικρός όρμος, εκτεθειμένος μόνο στους Β-ΒΑ ανέμους. Εδώ στα παλιά χρόνια ήταν ορμητήριο των Μπαρμπερίνων πειρατών και γι αυτό ονομάστηκε ο όρμος "Μπαρμπαριά". Η παραλία έχει μήκος 500 μέτρα και ο βυθός της θάλασσας αμμώδης και καθαρός. Η περιοχή είναι κατάλληλη για κολύμπι. Στη βόρεια πλευρά του όρμου φαίνονται ακόμη ευκρινώς ερείπια αρχαίας πολιτείας που είναι βυθισμένη, άγνωστο από πότε. Στη Βαγιωνιά ήταν το αρχαίο λιμάνι των Καλαυρίων. Στο λιμάνι αυτό ήρθε ο στόλος των Μακεδόνων με αρχηγό τον Αντίπατρο για να συλλάβει τον Δημοσθένη, που είχε καταφύγει στο Ναό του Ποσειδώνος.

Από την "Βαγιωνά" οι ακτές συνεχίζουν ανατολικά και γίνονται απότομες καταλήγοντας στο ακρωτήριο "Καλαύρι", γνωστό ως "Μόδι". Σε απόσταση 1400 περίπου μέτρων από την ακτή βρίσκονται δύο βραχονησίδες, εκ των οποίων η μεγαλύτερη λέγεται και αυτή "Μόδι".

Οι ακτές από τον όρμο της Βαγιωνάς μέχρι το ακρωτήριο "Καλαύρι’’ έχουν μήκος 9.300 μέτρα και στη μέση περίπου της απόστασης σχηματίζονται τρεις μικροί όρμοι. Στη περιοχή "Σκαρπέζα" βρίσκεται ο μεγαλύτερς που λέγεται "Μακρύ Αυλάκι".

Από το ακρωτήριο "Καλαύρι" η ακτή είναι μάλλον απότομη και απόκρημνη, ακολουθεί Ν-ΝΔ κατεύθυνση και με αρκετούς ελιγμούς και φτάνει μέχρι τον όρμο του Μοναστηρίου. Ο όρμος αυτός έχει μια πολύ ωραία και καθαρή παραλία. Είναι μια από τις λίγες τουριστικές παραλίες του νησιού, όπου πολλοί Έλληνες και ξένοι τουρίστες προτιμούν τους καλοκαιρινούς μήνες να κάνουν εκεί το μπάνιο τους. Σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή βρίσκεται κτισμένη η περίφημη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.

Από τον όρμο του Μοναστηρίου η ακτή είναι λιγότερο απότομη, ακολουθεί δυτική κατεύθυνση και φτάνει μέχρι την μαγευτική παραλία του Ασκελιού. Το Ασκέλι είναι η πιο ωραία και τουριστική περιοχή του Πόρου. Έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικής ομορφιάς θέρετρο, στο οποίο έχουν κτιστεί πολλές βίλες, πανσιόν και ξενοδοχεία.

Εν συνεχεία, η ακτή ακολουθεί πάλι δυτική κατεύθυνση και αφού παρουσιάσει κάπως απότομη μορφή στην θέση της παλαιάς Ηλεκτρικής, φτάνει στη παραλία Κανάλι, δίπλα στο γεφυράκι του Προγυμναστηρίου.

Το μήκος της ακτής από το ακρωτήριο "Καλαύρι" μέχρι το γεφυράκι του Προγυμναστηρίου είναι 6200 μέτρα.