| | | | |
 
 
 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου ιδρύθηκε το 1976, ως "Πρότυπη Βιβλιοθήκη" και επί δημαρχίας Στέλιου Σολομωνίδη. Αρχικά στεγάστηκε σε αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος. Η ιδρυτική εκδήλωση έγινε πανηγυρικά στο προαύλιο του Γυμνασίου Πόρου στις 17 Ιουλίου 1976, με πολλούς ομιλητές και με ωραία μουσική υπόκρουση.

Η πρώτη δωρεά βιβλίων έγινε κατά την ίδρυσή της από τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη. Τα βιβλία αυτά καθώς και κάποια παλαιότερα που υπήρχαν στο δημαρχείο αποτέλεσαν το πρώτο δυναμικό της. Ακολούθησαν πολλές άλλες δωρεές κυρίως από δημότες του Πόρου, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της.

Το 1993, επί δημαρχίας Σπύρου Σπυρίδωνα, υλοποιήθηκε το κληροδότημα που άφησε για λογαριασμό του Δήμου Πόρου το ζεύγος των επιφανών κατοίκων Αλεξάνδρου και Κατίνας Χατζοπούλου με σκοπό την ανοικοδόμηση νεοκλασικού κτηρίου για στέγαση της "Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου", όπως προς τιμήν των ευεργετών της αποκλήθηκε.

Το κτήριο ανεγέρθηκε σε δημοτικό οικόπεδο πάνω στα ερείπια του παλαιού σχολείου του νησιού, όπου όλες οι παλαιότερες γενιές είχαν μάθει τα πρώτα τους γράμματα. Η βιβλιοθήκη εγκαταστάθηκε σε μεγάλη αίθουσα στον 1ο όροφο του κτηρίου. Κατασκευάστηκε όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός με προθήκες, γραφεία, αναγνωστήριο, σύστημα καταγραφής των βιβλίων κ.λ.π.

Από τότε, ο εμπλουτισμός της με νέα και αξιόλογα βιβλία ήταν στόχος όλων των αρμοδίων που κατά καιρούς ενεπλάκησαν με τη λειτουργία της. Πολλοί ντόπιοι ή παρεπιδημούντες επισκέπτες της, φρόντιζαν να κάνουν συχνά και δωρεές βιβλίων, είτε νέων που αρχικά έπαιρναν και διάβαζαν, είτε παλαιοτέρων από εκείνα που διατηρούσαν στις ατομικές τους βιβλιοθήκες. Παράλληλα, άρχισε να αξιοποιείται και η εξαμηνιαία επιχορήγηση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. προς τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες με διάφορα ποσά για τον συνεχή εμπλουτισμό τους με νεοεκδιδόμενα αξιόλογα βιβλία.

Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου λειτουργεί καθημερινά πρωί και απόγευμα, με δυναμικό που υπερβαίνει τους οκτώμιση χιλιάδες τίτλους βιβλίων για κάθε θέμα, ηλικία και ενδιαφέρον, καθώς και υπερδιακόσιους σύμπακτους οπτικούς δίσκους (DVD) και βινεοκασσέτες με ντοκυμαντέρ και άλλα επιμορφωτικά θέματα.

Το αναγνωστικό κοινό της προέρχεται από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας, από παραθεριστές Έλληνες, αλλά και πολλούς αλλοδαπούς, αφού διαθέτει και πτέρυγες με αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά βιβλία.

Λειτουργεί ως δανειστική κατά το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων της, ενώ για όσα, κυρίως παλαιά, συλλεκτικά ή και ογκώδη βιβλία των οποίων δεν είναι δυνατός ο δανεισμός, είναι δυνατή η μελέτη στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, η τήρηση γραπτών ή ηλεκτρονικών σημειώσεων, ή/και η φωτοτύπηση κάποιων σελίδων για τις οποίες κάποιος ενδιαφέρεται.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, αξιοποιώντας και τον σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό της, έχει επανειλημμένα διαθέσει τους χώρους της και για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνονται στο νησί, όπως το σεμινάριο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας από Γερμανοφώνους, που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο στον Πόρο.

Επίσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχει με τη συνεργασία του Δήμου και διαφόρων φορέων του τόπου στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η εμπλοκή της και στις εκδοτικές δραστηριότητες του Δήμου με καλαίσθητα και πλούσια σε περιεχόμενο ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία, συμπληρώνει τη φιλότιμη παρουσία της σε όλα τα πνευματικά και ευρύτερα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Η αίθουσα του ισογείου, όπου συνεδριάζει μόνιμα και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, έχει μόνιμα διατεθεί από τον Ιούλιο του 2006 για τη στέγαση της μοναδικής στην ευρύτερη περιοχή διαρκούς, και σε μουσειακή μορφή, έκθεσης κοχυλιών με τίτλο "Κοχύλια και Θάλασσα", που έχει εγκαταστήσει και επιμελείται για λογαριασμό του Δήμου Πόρου το τμήμα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιοποιώντας την ευγενική δωρεά της ομώνυμης συλλογής κοχυλιών του ζεύγους άλλων επιφανών συμπατριωτών μας: του Γιώργου και της Χέλγκας Κανελλάκη που μάζεψαν με μεράκι κυρίως από τους γύρω βυθούς του νησιού.

Η μουσειακή αυτή έκθεση είναι εμπλουτισμένη και με κάποια γεωλογικά, ηφαιστειολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Αιγαίου, που παραχώρησε για συμπλήρωσή της το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και με και σειρά από επιστημονικές φωτογραφικές απεικονίσεις των γύρω βυθών.

Η ξενάγηση των επισκεπτών συμπληρώνεται και με την προβολή ενημερωτικών ντοκυμαντέρ για τον υδροβιολογικό θαλάσσιο πλούτο, χάρις σε ένα σύγχρονο ψηφιακό οπτικοακουστικό σύστημα που διαθέτει η μουσειακή μας έκθεση και δωρίθηκε επίσης από το ζεύγος Κανελλάκη.