| | | | |
 
Highslide JS

Highslide JS

Highslide JS
 

Αρχαία ιστορία...

...στα ιστορικά χρόνια η Τροιζηνία είναι δωρική όπως τα Μέθανα και η Καλαυρία. Η Τροιζηνία τα χρόνια εκείνα υπαγόταν στο Άργος και από κει φαίνεται πως δέχτηκε τους Δωριείς κατοίκους της.

Κατά την εποχή της καθόδου των Δωριέων ή λίγο αργότερα οι Τροιζήνιοι ιδρύουν στην νοτιοδυτική ακτή της Μ. Ασίας τις πόλεις Αλικαρνασσό, Μύνδο και Θεάγγελα.

Στη γεωμετρική και αρχαϊκή εποχή ανάγεται, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η ίδρυση της Αμφικτιονίας της Καλαυρείας. Με έδρα το ιερό του Ναού του Ποσειδώνα στην Καλαυρία, ιδρύεται η Αμφικτιονία της Καλαυρίας. Θρησκευτική και αργότερα πολιτική ομοσπονδία. Μέλη της ήταν επτά πόλεις, η Ερμιόνη, η Επίδαυρος, η Αίγινα, οι Πρασιές, η Αθήνα κι ο Ορχομενός.

Η Αμφικτιονία χρησίμευε για επίλυση τυχόν διαφορών τους, καθώς και για εμπορικές συναλλαγές. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της από τα τελευταία προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ.

Αργότερα κάτοικοι από την Καλαυρία και τις πόλεις που αποτελούν την Αμφικτιονία της Καλαυρίας, ιδρύουν στην Κάτω Ιταλία τη Σύβαρι, δίνοντας το όνομα Καλαυρία σε όλη τη γειτονική περιοχή της πόλης αυτής της Νότιας Ιταλίας από το όνομα της αμφικτιονίας της Καλαυρίας.

Έτσι οι Τροιζήνιοι, μαζί βέβαια με τους Καλαυρίους, είναι ιδρυτές των πόλεων: Αλικαρνασσού, Μύνδου και Θεάγγελας στην Μικρά Ασία, Σύβαρης και της γύρω περιοχής της Καλαυρίας στην Κάτω Ιταλία και των δήμων Σφηττός, Ανάφλυστος και Πιθάης στην Αττική.